Over mij

harpist, harpenbouwer, Interesse voor jet-propulsie, windenergie, en perslucht.

vrijdag 13 juli 2007

Over de Alleweder


De Alleweder is een velomobiel, ontsproten uit het brein van een belg , Bart van Hees, en die later verder ontwikkeld werd door Flevobike Nederland.

Mijn model is er zo één.

Het is een voor 100% aluminium constructie dat bedacht is rond een driewieler-fiets. Twee wielen vooraan en één wiel achteraan. 20 inch wielen en met trommelremmen voorzien vooraan. aan de twee directieve wielen.

De Alleweder werd afgeleverd met een zeil erbij om zich te beschermen tegen de regen; De meeste hebben een zeer groot tandwiel vooraan ( 69 tanden ) en zijn voorzien van 21 versnellingen( 7 buiten- en 3 binnenversnellingen). Het geheel is ook geveerd op de drie wielen.

De Alleweder is ongeveer 30 kg zwaar , maar door zijn concept is hij goed hanteerbaar en snel. Gemakkelijk kan er voor korte tijd 35-45 km/uur mee gereden worden. De knieën zien wel af .
Hij zoeft door de wind heen. Er is wel een grote energieverbruik van de berijder(zweten ). Dus ventilatie is noodzakelijk.

Ik heb er een alu dakje voor gemaakt. Een soort cockpit-afdek met doorzichtige plastic ramen erin gemonteerd, dat zeker weersbestendig is en dus een zekere veiligheid bij geeft. De stroomlijn is erdoor verbeterd.

Een hoofdsteun heb ik erin gemonteerd , wat het zitconfort verbetert.

De voorste wielen zijn bedekt met een plaat zodat de stroomlijn ge-accentueerd wordt.
De zitting is confortabel en is van het type ligfiets. Ook in alu vervaardigd.
Mijn model is afkomstig uit Duitsland en heeft grote trommelremmen op de voorste wielen.

Het silhouet is zeer mooi en doet denken aan de BD5-jet . Dit is een merkwaardig klein vliegtuig dat nog in de James Bondfilms gevlogen heeft.

Vandaag worden deze velomobielen meestal vervaardigd uit carbonfibres. Onnodig te zeggen dat deze Alleweder een interessant vervoermiddel is. Hij is meer in trek in Nederland: het fietsland bij uistek.
kostprijs vandaag ( nieuw) 4500-6500 euro.

Geen opmerkingen: